Dry Needling

 

 

Wat is “Dry Needling” ?

 

Dry Needling, soms ook Intramuscular stimulation “IMS” genoemd, is een nieuwe efficiënte techniek van behandelen door de fysiotherapeut voor met name klachten van myofasciale pijn en triggerpoints. Er wordt gebruik gemaakt van “droge” (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof ingespoten. Het zeer dunne naaldje wordt door de huid en spier direct in een triggerpoint geprikt.

De methode is ontwikkeld in de jaren zeventig door de Canadese arts C.Chann Gunn. Sinds 2007 heeft het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) de behandelmethode opgenomen in het beroepsprofiel van de fysiotherapeut. De behandelingen vallen daarom onder de reguliere zorg van fysiotherapie.

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur wordt vaak oppervlakkig meerdere naaldjes in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten en invloed hebben op de “energie” in het lichaam. Balans herstellen “Yin/Yang” van de energie.

 

Wat is een triggerpoint ?

 

Een triggerpoint is een drukgevoelige plek in de spier, een soort knoop in de spier, die naast lokale drukpijn ook pijn op afstand kan geven. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen omdat deze vaak de hoofdoorzaak zijn van de klachten. De triggerpoints zijn pijnlijk en bij druk kan de herkenbare, uitstralende pijn opgewekt worden. Andere symptomen zijn bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten, verminderde kracht in de betrokken spier(en), pijnontwijkend gedrag of tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid.

 

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan ?

 

* Acuut moment (bijvoorbeeld door een verkeerde

   beweging/ongeval/sportletsel).

* Chronisch (bijvoorbeeld door een langdurige verkeerde houding, RSI).

* Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gips, brace.

* Slappe ligamenten in bijvoorbeeld enkels en/of knieën.

* Psychologische factoren, zoals stress en depressie.

* Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschil in beenlengte na botbreuk of

   operatie.

 

De behandeling

 

De behandelingen zal zich met name richten op het uitschakelen van de triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje zullen de punten in de spieren ontspannen. Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet alleen als de triggerpoint wordt aangeprikt zal een korte kramp in de spier kunnen ontstaan. De spieren kunnen na de behandeling vermoeid en zwaar aanvoelen, maar dat is van korte duur. Na de behandeling krijgt u eventueel gerichte oefeningen/adviezen mee naar huis om de verbeterde situatie te behouden.

 

Deze behandelmethode is een onderdeel van de algemene fysiotherapie, mits u aanvullend verzekerd bent, worden deze kosten vergoed door uw zorgverzekeraar.

 

 Voor meer informatie klik hier! www.dryneedling.nl

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen

 

 

 

               

 

Bel ons voor een afspraak:

040-2415200

 

Bezoekadres

Praktijk voor Fysiotherapie en

Manuele Therapie Van Schaik

Diamantring 111
5629 GP Eindhoven

Routebeschrijving

 

Wij zijn bereikbaar op:

Tel: 040-2415200

info@fysiotherapievanschaik.nl

Contactformulier