Manuele therapie

 

 

Algemeen

 

Manuele therapie is een paramedische behandeling die meestal door een fysiotherapeut wordt uitgevoerd. Hij heeft hiervoor een vier jarige post-HBO of masteropleiding  “Manuele Therapie” gevolgd. De extra kennis die is opgedaan voor wat betreft bewegingsmogelijkheden van het lichaam, in het bijzonder van de wervelkolom, stelt de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen.

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut. Daardoor wordt u bij een door de NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die geregistreerd staat.

 

Definitie van manuele therapie

 

Onder manuele therapie wordt volgens de International Federation of Orthopaedic Manipulative Physical Therapist (IFOMPT) verstaan een gespecialiseerd domein binnen de fysiotherapie welke zich richt op neuromusculoskeletale aandoeningen, gebaseerd op klinisch redeneren, gebruik makend van een zeer specifieke diagnostische- en behandeltechniek, inclusief manuele handgrepen/technieken en therapeutische oefenvormen.

 

De manueel therapeut gebruikt hiervoor een aantal specifieke technieken:

* Passieve articulaire, neurogene en myofasciale technieken.

* Actieve oefenvormen gericht op het oefenen en sturen van functies.

* Informeren, adviseren en begeleiden.

 

Definitie van een manipulatie

Een manipulatie wordt beschreven als een “high velocity low trust beweging” van een gewricht oftewel een korte snelle beweging gepaard gaande met een hoorbare klik.

 

Wanneer manuele therapie

 

Manuele therapie richt zich met name op klachten van de wervelkolom of ledematen die ontstaan als de gewrichten niet goed bewegen.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor diegene, die behalve pijn, ook slechter bewegen in een gewricht of gewrichten.

Een aantal voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden:

* Hoofd- en nekpijn, samen met het slecht kunnen bewegen van de

   wervelkolom.

* Nek- en schouderklachten met pijn die uitstraalt tot in de armen.

* Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn.

* Artrose van de heup.

* Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen.

* Bepaalde vormen van duizeligheid, opgewekt door het bewegen van de nek.

* Kaakklachten, eventueel gecombineerd met nekklachten.

 

 

Wat gebeurd er tijdens het eerste consult?

 

Sinds 2006 kunt u zich zonder verwijzing van een arts aanmelden bij een manueel therapeut. Hij zal middels een vraaggesprek en een aanvullend lichamelijk onderzoek bepalen of er een indicatie is voor een behandeling manuele therapie. Afhankelijk van de uitkomst zal er een behandelplan worden opgesteld en eventueel direct worden behandeld.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Je voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en afname van pijn. Daarnaast zal de manueel therapeut  ook een aantal instructies, adviezen, begeleiding en inzicht geven in goed bewegen.

 

Voor vergoeding van uw behandelingen manuele therapie bent u in de meeste gevallen aangewezen op uw aanvullende verzekering.

 

Voor meer informatie klik hier! www.nvmt.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen

 

 

 

Bel ons voor een afspraak:

040-2415200

 

Bezoekadres

Praktijk voor Fysiotherapie en

Manuele Therapie Van Schaik

Diamantring 111
5629 GP Eindhoven

Routebeschrijving

 

Wij zijn bereikbaar op:

Tel: 040-2415200

info@fysiotherapievanschaik.nl

Contactformulier